The NAMM Show 2016

Deze week 21 tot 24 januari 2016 is het weer tijd voor  ’s werelds grootste beurs voor de muziekproducten industrie, de NAMM Show (National Association of Music Merchants). De wintereditie wordt altijd gehouden in The Anaheim Convention Center in California. De kleinere zomereditie vindt altijd plaats in juli in Nashville, Tennessee. De zomereditie is qua omvang ongeveer een kwart van de wintereditie in januari. De Europese equivalent is de Musik Messe in Frankfurt.

Op de NAMM Show zijn alle grote merken vertegenwoordigd en laten hier hun nieuwe productlijnen voor het komende jaar zien. Op het gebied van gitaren, versterkers en effecten is dit voor veel muzikanten de hemel op aarde. De beurs is alleen toegankelijk voor muziekprofessionals, inkopers en retailers. Op deze beurs kan de industrie alle nieuwe producten bewonderen die vaak nu nog niet verkrijgbaar zijn. Wat kunnen we in 2016 verwachten?

Fender
Eén van de bekendste gitaarmerken ter wereld komt dit jaar met de Fender American Elite lijn. Deze zal het komende jaar de American Deluxe lijn vervangen. De reeks bestaat uit nieuwe stratocaster, telecaster en thinline modellen. De Elite gitaren hebben de laatste generatie Noiseless pickups en zijn verkrijgbaar in veel kleuren, inclusief een aantal modellen met bijzondere kleurovergang op de body. Verder zijn de reguliere plastic knoppen vervangen voor zachte rubberen knoppen. In vergelijking met de oorspronkelijk American Deluxe serie, heeft de nieuwe Elite serie zeer subtiele upgrades gekregen. Naast deze gitaren komt Fender ook met The Magnificent Seven, een collectie van 7 gelimiteerde gitaren. In deze collectie zitten een Stratocaster, en meerdere Telecaster en Jazzmaster modellen. The Magnificent Seven is een lijn gitaren met een twist. Soms subtiel, soms direct zichtbaar. In de collectie zitten onder andere Jazzmaster gitaren met Bigsby B50 vibrato en Telecaster met een gekleurde headstock. Verder introduceerde Fender dit jaar op NAMM 2016 ook The Paramount Serie. Een collectie nieuwe akoestische gitaren.

Gibson
Gibson introduceerde in 2015 al de nieuwe 2016 Les Paul, en SG lijn. Gibson Memphis, de afdeling waar alle hollowbody en semi-hollowbody gitaren van Gibson worden gemaakt, komt dit jaar met een compleet nieuwe ES lijn. Al jaren maakt Gibson de beste hollow en semi-hollow body gitaren. De nieuwe lijn is geïnspireerd op de ES klassiekers van het verleden, inclusief een 1959 re-issue model. De ES-335’s zijn voorzien van een nieuwe neck. Alle modellen hebben een titanium brugzadels en een ABR-1 brug gekregen. Gibson brengt dit jaar dus hoofdzakelijk nieuwe ES-339, ES33, ES-335 en ES-Les Paul modellen uit. Een uitzonderlijke gitaar in deze collectie is de nieuwe B.B. King Lucille van rond de 7000 dollar. Gibson’s product manager Don Ruffatto showde op NAMM 2016 de akoestische Monarch Crown Jewel Edition gitaar. De headstock is voorzien van een met 14 karaats met goud ingelegd logo, kortom onbetaalbaar.

Vox
Vox is voornamelijk bekend van de versterkers. Dit jaar introduceert het bedrijf de Vox Starstream Type-1. Een gitaar die door middel van een ingebouwde DSP engine het geluid van 27 verschillende gitaarmodellen kan produceren. In de gitaar zitten reguliere magnetische pickups die de DSP engine voeden. De gitaar heeft een selectieknop waarmee je diverse modellen kan selecteren van een stratocaster, telecaster, les paul geluid tot akoestisch en 12-snarig. Naast de reguliere gitaarmodellen heeft deze gitaar ook een Banjo, Sitar en Synth optie. Er zit een effect knop op die bij de elektrische modellen voor distortion zorgt en bij de akoestisch modellen voor reverb.  Uiteraard kwam Vox ook met een nieuwe lijn versterkers, de Vox AV15/30/60 Analog Valve Amplifiers. De versterkers zijn volledig analoog en voorzien van een buizen pre-amp. De AV serie is een wat beter betaalbare optie voor gitaristen die wel een buizenversterker geluid willen, maar geen echte buizenversterker willen kopen. De versterkers zijn naast de standaard Overdrives ook voorzien van Chorus, Delay, Reverb effect. De classic AC15 en AC30 combi versterkers waren voor veel gitaristen niet luid genoeg. Vox introduceert dit jaar de AC15 Custom Head en AC30 Custom Head die je kan aansluiten op een Vox speakerkast. Beide head versterkers zijn op een speakerkast uiteraard veel luider dan de oorspronkelijk combi versie.

Boss
Een begrip binnen de effectpedalenmarkt. Boss introduceert dit jaar 3 nieuwe effectpedalen. De Vocoder VO-1, zowel te gebruiken voor zang als gitaar. Het effect vervormt het geluid tot een elektronische stem of synth gitaar. De Bass Comp BC-1X, een compressor pedaal voor basgitaar en de nieuwe Vibrato VB-2W. Met dit vibratopedaal breid Boss hun luxere high-end en vooral duurdere Waza Craft serie uit. De oorspronkelijke Boss Vibrato werd al in 1982 uitgebracht en was destijds en nog steeds een enorm succes. De grote verrassing van Boss op de NAMM 2016 was toch wel de introductie van de Waza Craft 150 Watt! head versterker met speakerkast. Naast de nieuwe pedalen en de versterker komt het bedrijf dit jaar ook met de ES-5 Switching System, dit is de kleinere variant van de ES-8. Met de ES pedalen is het mogelijk om diverse effecten tegelijk te schakelen.

Meer nieuwe effecten en versterkers
Naast Boss stonden er nog veel meer grote producenten van effectpedalen op de NAMM 2016. Electro Harmonix komt dit jaar met de Soul POG. Een nieuw polyfone octaver pedaal. Met dit pedaal is het mogelijk om het signaal van een gitaar een octaaf hoger of lager de pitchen, daarnaast zit er ook een overdrive in het pedaal die apart van pitcher aan of uit geschakeld kan worden.

Producent MXR introduceerde op de NAMM 2016 eveneens nieuwe effecten. De MXR Studio Compressor. Een hoogwaardige studio compressor, maar dan in een stompbox versie. Het effect heeft de vertrouwde compressorregelingen als attack, release en ratio om de dynamiek van het gitaargeluid professioneel af te stellen. Verder komt het bedrijf dit jaar met de MXR Reverb, een reverb pedaal met veel opties. Met een selectieknop is het mogelijk om te kiezen tussen een klassieke Spring, een mainstream Plate of Room en de modulatierijke Mod en Epic reverb.  

Versterkergigant Orange was ook aanwezig op de NAMM 2016 met een nieuwe basgitaar, 3 nieuwe versterkers en 2 nieuwe effectpedalen. De Tiny Terror versterker van Orange bestaat 10 jaar, ter gelegenheid hiervan is er een Limited Anniversary Edition gemaakt. De bedrading in de versterker is handmatig gesoldeerd en heeft de bijnaam ‘Shiny Terror’. Er zijn slechts 110 stuks gemaakt, dus zeer gelimiteerd. In 2016 komt Orange ook met 2 nieuwe basversterkers. De 4 Stroke 500 Headversterker en OB1-300 Comboversterker. Als laatste 2 bijzonder effectpedalen. De Two Stroke, een boostpedaal waar tevens een equilizer in zit, ideaal voor snijdende solo’s en The Amp Detonator. Dit is een A-B switchpedaal waarmee het mogelijk is om tussen 2 verschillende versterkers te schakelen.

De NAMM 2016 is enorm en het is bijna onmogelijk om alle nieuwe producten te behandelen. Het bovenstaande is slechts een hele kleine selectie van een aantal opmerkelijke producten die het komende jaar verkrijgbaar zijn. Merken als Marshall, Ibanez, Line 6, Sterling, Music Man, Eddie Ball, Blackstar, ESP LTD, Epiphone, Gretsch en alle andere bedrijven die er toe doen in de muziekindustrie waren aanwezig. Op Music Radar staat een uitgebreid verslag van de NAMM 2016 Show.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All, NAMM 2016, NAMM Shows.