Live: Pennywise

Live: Pennywise

Pennywise. Melkweg – Oude Zaal, Amsterdam. 1 September 2016.

Veel punkbands hebben het vaak lastig om een beetje te overleven in de punkwereld. In veel gevallen is de bezetting niet erg stabiel. Punkbands wisselen soms vaker van bezetting dan van kleding. Sommige bands maken het zo bond dat ze zelfs een eigen wikipedia pagina hebben voor puur alleen de wisselende bezetting van de band (zie The Misfits). Pennywise is één van de weinige stabiele punkbands en spelen al sinds 1988 in bijna dezelfde bezetting. In 1996 viel bassist Jason Thirsk weg door een tragische zelfmoord. In 2009 verliet frontman Jim Lindberg de band en werd vervanger door ex-Misfits (1 van de inmiddels 21 tijdelijke en ex-Misifts muzikanten) Zoli Téglás. In 2012 kwam Lindberg weer terug bij de band en is tot op heden nog steeds de frontman.

Pennywise staat al jaren voor rauwe melodieuze punk. Het geluid van de band wordt grotendeels bepaald door simplisme. Waar gitaristen en bassisten normaliter bakken met effectpedalen voor zich hebben staan, kiezen gitarist Fletcher Dragge en bassist Randy Bradbury voor de Spinal Tap methode. Plug it in and put it to eleven.

Na 10 minuten schelden op Donald Trump kijkt Jim Lindberg halverwege de show het publiek in. Hij is op zoek naar punkband shirtjes. “I see Dead Kennedy’s, NOFX, Offspring, Minor Threat. Minor Threat!, No we can’t play a Straight Edge song in Amsterdam!, That would be strange ”. Vervolgens ziet hij een Misifts en Bad Religion shirt en de band speelt de covers Astro Zombies en Do What You Want.    

De band sluit af met Fuck AuthorityPerfect PeopleAlienStand By Me (Ben E. King cover) en uiteraard Bro hymn. Vooral het publiek moest deze avond een beetje op gang komen, maar de moshpit bij Stand by me en Bro hymn was enorm. Na 27 jaar heeft Pennywise wel een cultstatus verdiend in de punkscene.  

Setlist:
1. Fight Till You Die
2. Can’t Believe It
3. My Own Country
4. Wouldn’t It Be Nice
5. Peaceful Day
6. Homesick
7. Same Old Story
8. As Long as We Can
9. Astro Zombies (Misfits cover)
10. Do What You Want (Bad Religion cover)
11. Pennywise
12. Society
13. The World
14. Unknown Road
15. Fuck Authority
16. Perfect People
17. Alien
18. Stand by Me (Ben E. King cover)
19. Bro Hymn

Close Menu