Live: Green Day

Live: Green Day

Green Day. Ziggo Dome, Amsterdam. 31 januari 2017.

In 2010 zag ik Green Day voor het eerst op Pinkpop. Destijds een geweldige show van ruim 2,5 uur met alleen maar hits. Nu zeven jaar later was het tijd om de band voor de tweede keer te bewonderen. Het nieuwe album is vrij matig, maar er zijn genoeg andere Green Day albums die wel heel goed zijn. Is er veel veranderd in zeven jaar tijd? Nee eigenlijk helemaal niet. Het trio doet, weliswaar uitgebreid met drie gastmuzikanten, nog steeds hetzelfde op het podium als in 2010. Maar dat is ook direct waar ze goed in zijn. Hits spelen, een overdosis Heeeyyy Hooooo! en schreeuwen naar de president. Anno 2017 met Trump in het Witte Huis is hier ook voldoende reden toe. Het anti-Trump sentiment is goed voor de sfeer. Het publiek schreeuwt maar al te graag ‘Fuck Trump’. Toch valt het anti-statement gedurende de avond een beetje weg bij het melige entertainmentgehalte van de band.

Om stipt 20:00 wordt Bohemian Rhapsody van tape gestart. Daarna Blitzkrieg Bop, en ja het roze konijn is ook nog steeds van de partij tijdens dit nummer. De man in het roze konijnenpak gaat al geruime tijd mee op tour en blijft een leuke gimmick om de show mee te beginnen. De band start met Know Your Enemy en binnen no-time staat de eerste fan op het podium om het refrein mee te zingen. Ook dat is iets waar Green Day al jaren dankbaar gebruik van maakt. Fans op het podium die zingen of een instrument bespelen.

Tijdens Knowledge mocht er een fan op gitaar meespelen, wat hij prima deed. Aan het einde van het nummer wou hij zijn telefoon pakken voor een selfie met de gitaar, waarop Billie Joe direct reageerde met ‘Don’t take your phone out!, you can keep the guitar’. Dit is wat het publiek bij Green Day altijd kan waarderen met een enorm applaus en gejuich.

Gedurende de avond speelt de band veel nummers van American Idiot, een album wat met de huidige situatie in Amerika weer zeer relevant is. Opvallende setlist keuze is 2000 Light Years Away van het album Kerplunk!. Green Day speelt live bijna nooit het echte oude werk uit 1991. Na King for a Day met een stuk Careless Whisper op saxofoon door één van de gastmuzikanten start de band de medley met klassieke covers in. Ook dit doet de band al jaren, te beginnen met Shout en Always Look on the Bright Side of Life. Een nieuwe toevoeging aan deze medley (I can’t get no) Satisfaction van The Rolling Stones zingt het publiek ook graag mee.    

Bij de eerste toegift American Idiot en Jesus of Suburbia wordt het laatste, zorgvuldig over de avond gedoseerde, vuurwerk afgestoken. De hele show is qua aankleding, vuurwerk en effecten vrij minimalistisch en ingetogen. Wat voor Green Day eigenlijk wel goed werkt. Tijdens de tweede toegift Ordinary World en Good Riddance (Time of Your Life) worden de confetti kanonnen nog even aangezet. De confetti heeft eigenlijk nauwelijks toegevoegde waarde tijdens dit rustige einde. Er waren genoeg momenten op de avond waar het beter tot z’n recht zou komen.

Toch blijft de band die al in 1987 is opgericht erg goed live. Green Day weet, gezien het jonge publiek wat aanwezig was, toch elke keer weer nieuwe generaties aan te spreken. Zolang Billie Joe Armstrong goed bij stem en fit blijft zal de band waarschijnlijk nog lange tijd doorgaan.    
    
Setlist:

From tape:
1. Bohemian Rhapsody (Queen song)
2. Blitzkrieg Bop (Ramones song with bunny)
3. The Good, the Bad and the Ugly (Ennio Morricone song)

Start show:
4. Know Your Enemy
5. Bang Bang
6. Revolution Radio
7. Holiday
8. Letterbomb
9. Boulevard of Broken Dreams
10. Troubled Times (Live debut)
11. Longview
12. Youngblood
13. 2000 Light Years Away
14. Hitchin’ a Ride
15. When I Come Around
16. Waiting
17. BurnoutPlay
18. Scattered
19. Minority
20. Are We the Waiting
21. St. Jimmy
22. Knowledge (Operation Ivy cover)
23. Basket Case
24. She
25. King for a Day
26. Medley:
Shout / Always Look on the Bright Side of Life / Satisfaction / Hey Jude
27. Still Breathing
28. Forever Now

Encore:
29. American Idiot
30. Jesus of Suburbia

Encore 2:
31. Ordinary World
32. Good Riddance (Time of Your Life)

Close Menu