Live: The XX

Live: The XX

The XX. AFAS Live, Amsterdam. 13 Februari 2017.

De afgelopen jaren zag het er even naar uit dat het nieuwe album van The XX er nooit meer zou komen. De band heeft na de release van Coexist in 2012 nog een paar jaar een behoorlijke tour gedaan, maar vanaf begin 2015 werd het redelijk rustig rondom de band. Jamie XX werd solo zeer succesvol en Oliver Sim kreeg te maken met een alcoholprobleem. Op 10 november 2016 was daar dan toch de nieuwe single “On Hold “ en op 16 november 2016 kondigde de band aan dat het nieuwe album ‘I See You’ op 13 januari 2017 uit zou komen.  

Het enorme succes van ‘I See You’ zag niemand aankomen. Met een nummer 1 positie in de albumcharts in onder andere Nederland, België, Australië, Duitsland en in de USA kon een nieuwe tour niet uitblijven. Met het succes werd het eveneens bijna een onmogelijke opgave om een ticket voor het concert in AFAS Live te krijgen. Toch is het gelukt.

Opvallend is dat de band enorm uitpakt. Grote spiegelpanelen rondom en boven het podium en een led mat over de hele vloer. Zeer indrukwekkend, helemaal als Oliver verteld dat ze na de release van hun eerste album in 2009 nog voor 20 man stonden te spelen in Paradiso. De performance van het trio is zeer goed. Er zijn weinig bands die live bijna hetzelfde klinken als op hun albums, maar The XX weet dit te presteren. Romy start enkel bij ‘VCR’ te laat in en heeft dit direct in de gaten gevolgd door een brede glimlach van haar en Oliver. Het hoeft ook niet non stop perfect te zijn. 

Jamie XX staat gedurende de hele show achter zijn enorme DJ booth van ongeveer 6 bij 4 meter. De enorme hoeveelheid samplers, knopjes, controllers, en toetsen zijn angstaanjagend en tegelijkertijd een droom voor elke muzikant. Halverwege de show komt het spiegelpaneel boven het podium naar beneden en wordt schuin gezet. Het publiek kan mee kijken in de elektronische keuken van de multitaskende Jamie. Tegen het einde van de set krijgt Jamie zijn solomoment, draait zijn eigen ‘Loud Places’ en mixt deze feilloos over in de single ‘On Hold’. De band sluit af met ‘Intro’ en ‘Angels’.          

Setlist:

From tape:
Alessie Brothers – Do You Feel It?

Start show:
1. Say Something Loving
2. Crystalised
3. Islands
4. Lips
5. Basic Space
6. Performance
7. Too Good (Drake cover)
8. Brave for You
9. A Violent Noise
10. Infinity
11. Dangevrous
12. VCR
13. I Dare You
14. Fiction
15. Shelter
16. Loud Places (Jamie XX)

Encore:
17. On Hold
18. Intro
19. Angels

Close Menu