Live: The National

Live: The National

The National. AFAS Live, Amsterdam. 25 oktober 2017.

Mensen vragen mij wel eens “Wat is de beste band ooit?”. Niemand kan deze vraag beantwoorden denk ik. Er zijn teveel goede bands om er maar één als ‘beste’ uit te kiezen. Ik hou van het absurdisme van The Misfits, de rauwe energie van The Libertines, het belachelijk brede oeuvre van The Damned en de simplistische liedjes van The Beatles. Het is vooral mijn stemming die bepaald welke band ik op dat moment het ‘beste’ vind.

Toch is er een band die me elke keer tot op het bot weet te raken. Elk album en elk live optreden weer. De zware stem en poëtische teksten van Matt Berninger, de veelal subtiele gitaarriffs van de Dessner tweeling en de met vlagen stompende drums en bas van Scott en Bryan Devendorf. Bij The National klopt het allemaal. Op 9 september 2017 was daar na 4 jaar stilte het nieuwe album Sleep Well Beast en op 25 oktober mocht ik ze eindelijk weer live zien.

The National pakt deze tour flink uit met enorme led schermen. Een half uur voor aanvang van de band is op de 3 schermen live de gang backstage te zien. Er begint een klok te lopen. Niet aftellend maar oplopend. Niemand weet waarom, maar dat maakt eigenlijk ook niet uit. De band komt het podium op en begint met Nobody else will be there, de opener van het nieuwe album. Matt blijkt zijn dag niet helemaal te hebben, vergeet soms teksten is af en toe wat schor. Toch vergeef je het hem gelijk. The National is een band die live eigenlijk niks fout kan doen.

Halverwege komen Santa Clara en Karen voorbij. Karen heeft de band sinds 2011 niet meer live gespeeld. Matt mist een paar regels, maar het publiek zingt deze regels met liefde voor. Naast veel werk van het nieuwe album sluit de band af met de klassiekers Terrible loveMr November en zoals ze dat vaker doen onversterkt Vanderlyle Crybaby Geeks. Op dat moment wordt duidelijk hoe erg het publiek onder de indruk is van het concert. De uitverkochte AFAS Live met een capaciteit van 6000 personen is voor een paar minuten compleet stil, om vervolgens hard mee te zingen.

De dag erna speelde The National een tweede concert in de AFAS Live. Daar had ik graag bij willen zijn aangezien mijn persoonlijke favorieten About Today, Lemonworld, Secret Meeting en een cover van The Ramones voorbij kwamen.

Setlist:

Start Show:
1. Nobody Else Will Be There
2. The System Only Dream in Total Darkness
3. Walk It Back
4. Guilty Party
5. Sea of Love
6. Bloodbuzz Ohio
7. Born to Beg
8. I’ll Still Destroy you
9. I Need My Girl
10. This Is The Last Time
11. Turtleneck
12. Santa Clara (first performance since 2014)
13. Karen (first performance since 2011)
14. Slow Show
15. Conversation 16
16. Carin at the Liquor Store
17. Day I Die
18. Fake Empire
19. Sleep Well Beast

Encore:
20. Empire Line
21. Mr. November
22. Terrible Love
23. Vanderlyle Crybaby Geeks

Close Menu