NAMM 2018: Boutique Guitars

Het is altijd de crème de la crème van de NAMM, de Boutique Guitars. Elk jaar komen er een aantal gitaarbouwers naar Anaheim, California om hun meesterwerken te showen en hopelijk te verkopen. De volledig handgemaakte gitaren kosten globaal tussen de 4000 en 25000 euro afhankelijk van het gebruikte materiaal, de afwerking en het aantal uren wat er in een gitaar zit. Sommige gitaarbouwers maken maar één gitaar per jaar en dan is 25000 euro ineens niet heel veel geld als je het vergelijkt met een modaal jaarinkomen. Hieronder een paar bijzonder exemplaren.

Di Donato Guitars
In Venetië, Italië vinden we Di Donato Guitars. De werkplaats van het bedrijf is nauwelijks groter dan een garage. Elke gitaar uit deze werkplaats is uniek. Dit jaar kwam Di Donato met de onderstaande Kill Bill gitaar. Op de achterkant van deze gitaar staat een silhouet van Uma Thurman, uiteraard met zwaard.

Giulio Negrini Guitars
Giulio Negrine behaalde in 2007 in Italië zijn Master Luthier’s degree als vioolbouwer. Kort daarna stapte hij over op het maken van gitaren. De handgemaakte gitaren van GNG zijn zeer gedetailleerd en doen qua vorm een beetje denken aan de gitaren van Ibanez. Bij de meeste reguliere gitaren van andere merken wordt er vooral veel aandacht besteed aan de afwerking van enkel de gitaarbody. GNG onderscheid zich door op veel van de gitaren ook het fretboard van artwork en een bijzondere afwerking te voorzien. Zie hieronder het paarse fretboard met een  cremekleurige tekening vanaf de body naar boven. Giulio heeft momenteel een werkplaats in Lausanne, Zwitserland.

McSwain Guitars
Vanuit een garage in Los Angeles maakt Stephen McSwain al 20 jaar hoogstaande kwaliteitsgitaren. McSwain is geïnspireerd door merken als Gibson, Fender en PRS en maakt veel gebruik van metalen looks in zijn artwork. De gitaren zijn uitzonderlijk mooi en qua design en artwork volledig mijn smaak. Op de NAMM 2018 presenteerde McSwain onder andere de Red, White & Bullets, Texas en Union Jack gitaren.

Malinoski Guitars
De naam klinkt niet heel erg Amerikaans, maar Malinoski Guitars zit in Hyatssville, USA. Het bedrijf maakt jaarlijks rond de 30 gitaren en gebruikt voor sommige gitaren wat apartere materialen zoals koeienhuid. Malinoski zit qua prijs niet uitzonderlijk hoog. De prijzen variëren van 1800 dollar tot 3600 dollar per gitaar.

Het is geweldig om te zien hoeveel passie, tijd en geld deze gitaarbouwers in hun Boutique gitaren steken om een uniek en kwalitatief hoogstaand product te maken. De grote bedrijven als Gibson, Fender en Ibanez kunnen ongetwijfeld nog wat van deze meesterbouwers leren.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All, NAMM 2018, NAMM Shows.