NAMM 2018: Fender

NAMM 2018: Fender

Het is weer januari, de maand voor gearnerds. Elk jaar in januari presenteren alle grote muziekmerken hun nieuwe producten voor 2018 op de NAMM in Californië. Opmerkelijk is één grote afwezige. Gibson heeft besloten om dit jaar hun productpresentaties op de CES (Consumer Electronics Show) te doen. Waarschijnlijk een strategische keuze aangezien Gibson als bedrijf behoorlijk investeert in elektronicamerken als Phillips, TEAC, Tascam en Onkyo. Het bedrijf gaat blijkbaar steeds meer van traditionele high end gitaarbouwer naar consumentenelektra. Toch is er ook dit jaar op de NAMM weer genoeg te zien. Te beginnen met de andere gitarengigant Fender.

Fender komt over het algemeen elk jaar met nieuwe of aangepaste versies van hun huidige gitaar en versterkerlijnen. Het is een iconisch merk en staat al jaren aan de top. Veel innovatie heeft het bedrijf ook niet nodig, want over 10 jaar willen veel gitaristen nog steeds een Twin Reverb versterker. De kwaliteitsversterker die Fender in 1952 al introduceerde. Toch moet je als producent van gitaren en versterkers wel elke keer met wat nieuws komen om zichtbaar te blijven. Opmerkelijke keuze is dat Fender dit jaar met totaal wat anders komt. Het merk introduceert op de NAMM 2018 een effectpedalenlijn. De wereld heeft op zich niet nog meer effectpedalen nodig, maar de keuze is begrijpelijk.

De serie heeft niet echt iets unieks. Het zijn vooral basiseffecten met weinigzeggende namen als Santa Ana Overdrive, Pugilist Distortion, Marine Layer Reverb, Mirror Image Delay, Level Set Buffer en The Bends Compressor. Het design van de pedalen is wel erg mooi. Een metalen stompbox met prima kleuren. De pedalen zullen ongetwijfeld kwalitatief goed zijn, maar er zijn genoeg gespecialiseerde pedalenontwikkelaars die hier veel beter in zijn.

Parallel Universe Series
Dit is wellicht de vetste Fender introductie van dit jaar. Met de Parallel Universe Serie brengt Fender een limited edition lijn gitaren uit, waarbij ze de features van al hun bekendste type gitaren (Stratocaster, Telecaster, Jaguar, Thinline en Precision Bass) combineren. Denk hierbij aan een strat-tele hybride bestaande uit een combinatie van een Telecaster body met Stratocaster tremelo en headstock. Of een Jaguar strat. Een gitaar met een Stratocaster body en Jaguar slagplaat, pickups en knoppen. Het is een creatief idee wat voor veel verwarring zal zorgen bij gitaristen die bekend zijn met de traditionele Fender modellen. Naast de combinaties van bestaande gitaren zit er één nieuw ontwerp in de Parallel Universe Serie, de Meteora. Een hoekige offset gitaar die in de buurt van een Jazzmaster komt. Verder is er een nieuwe Eric Johnson signature gitaar, een semi-hollow Stratocaster met Thinline F gat in de body.

American Original Series
Zoals praktisch elk jaar komt Fender ook dit jaar weer met aangepaste nieuwe edities van de reguliere gitaren. Met de American Original Series gaat het bedrijf terug naar hun jaren 50, 60 en 70 roots. De serie bestaat uit de bekende type gitaren, maar dan volgens jaren 50, 60 en 70 specificaties gebouwd. Op de gitaren zitten wel kleine subtiele veranderingen in vergelijking met de echt oude gitaren. In de jaren 50 werden Stratocasters met een 3-way schakelaar gebouwd. De 50’s strats uit de American Original Series hebben wel de modernere 5-way schakelaar. Het geluid van de gitaren is wel gelijk aan hoe deze in de jaren 50, 60 en 70 was. Fender heeft in het verleden al eerder jaren 50, 60 en 70 gitaren nagemaakt, maar dit gebeurde op kleine schaal in de custom shop en zijn erg dure gitaren. Met American Original lijn worden deze type gitaren iets betaalbaarder, al kosten ze nog rond de 2000 euro.

California Acoustic Series
Fender heeft al enige tijd een California Series. Een serie akoestische gitaren met een leuk design en in diverse maten. De serie is dit jaar uitgebreid met drie nieuwe types en maten. De Player Series, Special Series en Classic Series. Elke serie heeft zijn eigen prijsklasse. De akoestische gitaren zijn net als de voorgangers voorzien van een Stratocaster nek en hebben opvallende kleuren. Een mooie update in deze serie.

The Custom Shop Prestige
De duurste en meest exclusieve lijn van Fender is de Custom Shop Prestige lijn. Alle gitaren in deze collectie zijn volledig hand gebouwd  door de masterbuilders van Fender en voorzien van een opvallende finish. Dit jaar is er een masterbuilder compleet doorgedraaid en creëerde een totaal gestoorde 9-neck gitaar. Welke verknipte masterbuilder dacht ook echt “dit is een super goed idee!”. De gitaar kost 96.000 dollar (ongeveer 77.000 euro) en is waarschijnlijk totaal onbruikbaar, waar dan ook. Het kan bijna niet anders dan dat dit gewoon een slimme social media marketing stunt is. Instagram staat vol met deze gitaar.

Close Menu