Gibson Chapter 11

Het is geen geheim dat Gibson het de laatste jaren erg moeilijk heeft. Al geruime tijd gaan er geruchten rond over een dreigend faillissement. Het bedrijf was opmerkelijk genoeg de grote afwezige op de NAMM 2018, de Amerikaanse showcase beurs voor alle grote instrumentenmerken. Jaar op jaar was Gibson altijd dominant aanwezig op deze beurs. Daarnaast heeft Gibson in oktober 2017 al hun semi-hollow body gitaarfabriek in Memphis te koop gezet. Gibson zou op zoek zijn naar een kleiner onderkomen voor de productie van de ES modellen..

Op 1 mei 2018 werden de geruchten weer iets concreter. Gibson kwam met een statement waarin ze vermelden een beroep te hebben gedaan op Chapter 11 van de USA bankruptcy code. Vrij vertaald is Chapter 11 in de USA een wettelijke clausule voor faillissementsbescherming. Eigenlijk betekend dit niet meer dan dat schuldeisers tijdelijk geen faillissement aan mogen vragen en het bedrijf een kans moeten geven om drastisch te reorganiseren en het bedrijf weer winstgevend te maken. Hierbij heeft Gibson een financiële injectie gekregen van 135 miljoen dollar om de lopende kosten te dekken.

In augustus 2017 werd bekend gemaakt dat de schuld van Gibson inmiddels was opgelopen tot 520 miljoen dollar, waar nu dus nog eens 135 miljoen bij komt. 

Oorzaak
Over de oorzaak van de slechte financiële situatie van Gibson gaan ook diverse speculaties de ronde. Het zou voor een groot deel te danken zijn aan Gibson Innovations, de consumentenelektronicatak van het bedrijf. In 2014 kocht het bedrijf deze tak van Phillips in Eindhoven en zal met de komende reorganisatie worden verkocht. Met de reorganisatie en het afstoten van de consumenten elektronica wil Gibson zich weer volledig gaan focussen op hun core business, de gitaren. 

Persoonlijk denk ik dat het zeer selectieve dealerbeleid van Gibson, belachelijke innovaties als de elektronische auto tuners op de gitaren (G Force Tuning System) en de zeer hoge verkoopprijzen ook hebben bijgedragen aan slechte verkoopcijfers. Waar grote concurrent Fender heel slim een in Mexico geproduceerde middenprijs lijn heeft (500-1000 euro), heeft Gibson enkel de Epiphone budget lijn (tot 500 euro) en de Gibson high-end lijn (1000 tot 4000 euro).

Onder chapter 11 moet Gibson voor 23 juli 2018 minimaal 325 miljoen dollar hebben afbetaald. Als dit niet lukt zal er nog eens een bedrag van 145 miljoen dollar bovenop komen. Kortom een zeer grote uidaging. Heel benieuwd hoe dit zich ontwikkeld het komende jaar.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All.