Legendary Punkbands

Wat is punk? Als je dit in de Dikke Van Dale opzoekt staat er: anarchistisch getinte stroming onder jonge mensen in de jaren voor 1980 die vooral tot uitdrukking kwam in de muziek en in het uiterlijk van de aanhangers. Dat is ook precies wat punk zo interessant maakt. Er is waarschijnlijk geen andere subcultuur waar muziek, mode en kunst zo de boventoon voeren als bij punk.

Punk is voor een groot deel ontstaan in de USA, UK en Australia. In 1973 opende de legendarisch CBGB de deuren in New York. De club gaf een podium aan onder andere The Ramones, Patti Smith. The Voidoids, Blondie, Television en The Misfits. Het Britse antwoord op de CBGB was The 100 Club in Oxford Street, Londen. The 100 Club werd in 1942 al geopend en was destijds vooral een Jazz Club. Halverwege de jaren 70 kreeg de club veel naamsbekendheid door hun punkprogrammering. Bands als The Damned, The Sex Pistols, The Clash, The Jam, Buzzcocks en The Stranglers stonden in The 100 Club. Naast New York en Londen speelde Brisbane een belangrijke rol in het ontstaan van de punkcultuur. Punk was groot in Australië met The Saints als vlaggendragers van de Brisbane punkscene. Een mooi moment om mijn 10 favoriete punkbands op een rijtje te zetten.

The Ramones
Eigenlijk geen discussie over mogelijk The Ramones hebben de standaard gezet voor punk. Bij praktisch elke punkband is er wel wat invloed van deze band te vinden. Met eenvoudige teksten, catchy melodieën, korte nummers en maar een paar akkoorden per liedje had de band een succesformule in handen.


The Misfits
De band die het horror punk genre groot maakte. Duisterder dan de gemiddelde punkband en niet al te subtiele songteksten. Opgericht in 1977 in New Jersey met Glenn Danzig en Jerry Only als belangrijkste bandleden. Het album Static Age werd al in 1978 opgenomen maar werd pas in 1996 uitgebracht omdat er geen platenmaatschappij eerder interesse had. Hierdoor is Walk Among Us uit 1982 de officiële debuutplaat van de band.


The Dead Boys
De herrieschoppers uit Cleveland. The Dead Boys wisten als geen ander een live reputatie op te bouwen waar zelfs Marky Ramone van onder de indruk was. Frontman Stiv Bators was een enfant terrible zonder angst . Tijdens live optredens hing hij zichzelf regelmatig op, waarbij hij één keer zelfs klinisch dood is verklaard. Bators werd in 1990 in Parijs aangereden door een taxi en overgebracht naar een ziekenhuis. Na een aantal uren wachten is hij, zonder een dokter te zien, weggelopen. Later overleed hij aan zijn interne verwondingen. Het as van Stiv Bators is uitgestrooid over het graf van Jim Morrison op Pere Lachaise Cemetary in Parijs. Stiv Bators begon in 1982 samen met Brian James van The Damned, Dave Tregunna van Sham69 en Nick Turner van The Barracudas de new wave superband The Lords of het New Church. 


Minor Threat
Eind jaren 70  begon punk een agressievere wending te krijgen. Harcore punk was in opkomst. Minor Threat, opgericht in 1980 in Washington D.C., was één van de bands met cultstatus die het hardcore genre omarmde.  Het nummer Straight Edge is een inspiratie geweest voor de Straight Edge beweging, een subgroep binnen de hardcore punk scene. Straight Edge is een tegenbeweging die ontstaan is doordat drugs en drank de overhand namen binnen de punk. Punkers die volgens Straight Edge leven deden afstand van drank, tabak en drugs. De letter X is het bekendste symbool voor deze beweging en was vaak te zien op de handen of kleding van Straight Edge aanhangers.


Germs
Germs is één van de meest invloedrijke punk bands uit Los Angeles. De band werd in 1977 opgericht door Darby Crash met Pat Smear op gitaar, Lorna Doom op bass en Don Bolles op drums. De concerten van Germs liepen regelmatig uit op gewelddadige conflicten tussen het publiek en de politie. Op 7 december 1980 pleegde Darby zelfmoord door een overdosis heroïne. Een dag later werd John Lennon vermoord, waardoor de dood van Crash compleet overschaduwd werd. Met de dood van de Germs frontman werd de band opgeheven. Na Germs tourde gitarist Pat Smear met Nirvana om uiteindelijk vast bandlid te worden van de Foo Fighters. Van 2007 tot 2009 heeft Germs nog een reünie tour gedaan in originele bezetting met acteur Shane West als zanger.


The Damned
Londen speelde een belangrijke rol in de opkomst van punk. Londen was in de jaren 70 en 80 een broedplaats voor grote bands waaronder The Damned. De band bracht in 1977 de debuutplaat Damned Damned Damned uit. De debuutplaat en het in 1979 uitgebrachte album Machine Gun Etiquette zijn regelrechte punk klassiekers. The Damned wist zichzelf elke keer opnieuw uit te vinden met veel variatie in hun totale discografie. The Black Album is één van de albums waarbij de band naast punk ook de kant van de psychedelische rock op ging. Het latere album Phantasmagoria is een volledig Gothic rock album met bombastische kerkorgels. Naast frontman Dave Vanian met zijn herkenbare lage stem, is Captain Sensible minsten zo belangrijk voor de band. De gitarist met zijn opmerkelijke rode baret scoorde solo in 1980 een nummer 1 hit in de UK met de cover van het nummer Happy Talk. Dit werd een populaire afsluiter voor de live shows van The Damned. 

De documentaire The Damned: Don’t You Wish That We Were Dead laat duidelijk zien dat er binnen deze band ook genoeg spanningen waren. Vooral Dave Vanian deed waar hij zin aan had en deed vooral ook niet waar hij geen zin aan had. De docu laat een signeersessie zien na afloop van een concert. Achter een aantal tafels zitten de bandleden klaar om albums te signeren, zonder de frontman. Dave blijft in de kleedkamer omdat hij geen zin aan een signeersessie heeft. Eén van de eerste fans die in de rij staat voor een handtekening is een jonge man helemaal verkleed als Dave Vanian. Inclusief zwarte kleding, make up en eyeliner. Deze man lijkt dusdanig veel op Dave dat de band besluit om hem achter de tafel plaats te laten nemen om namens Dave te tekenen. 


The Sex Pistols
De andere punkgiganten uit Londen. De historie van deze band gaat terug naar 1972. In dit jaar startte Steve Jones, Paul Cook en Wally Nightingale de hardrock band The Strand. Jones en Cook waren typische Engelse working class lads. Ze kwamen beide uit een middenklasse gezin, waar geen geld was om instrumenten te kopen. Jones heeft later toegegeven dat zowel hij als Paul Cook ten tijde van The Strand op gestolen instrumenten speelden. Ze gingen regelmatig naar concerten in Londen om na het concert het podium op te gaan om instrumenten te stelen. 

Een jaar eerder in 1971 opende Malcolm McLaren en Vivienne Westwood de Londense kledingwinkel Let It Rock. In deze winkel verkochten ze kleding in Teddy Boy stijl, de Engelse jaren 50 rock ’n roll stijl. Deze winkel werd een centraal punt voor muzikanten uit de Britse muziek scene. In 1973 stond Malcolm McLaren met zijn kleding op de National Boutique Fair in New York. Hier kwam hij in contact met de New York Dolls, een hard rock band uit New York City. Hij werd hun vaste stylist en later ook de manager van de band. In 1974 openden McLaren met Westwood in Londen de winkel SEX. Deze winkel was compleet gericht op punk kleding. Ook hier kwam Steve Jones regelmatig over de vloer en besloot om McLaren als manager te vragen voor zijn band The Strand. Wally Nightingale werd uit de band gezet en Steve Jones werd naast frontman ook gitarist. Glen Matlock werkte bij SEX en McLaren introduceerde hem bij Jones en Cook. Met Matlock op bas en iets later Johnny Rotten als frontman was de originele line up van The Sex Pistols compleet. 

In februari 1977 werd Matlock uit de band ontslagen. McLaren heeft naar aanleiding van dit ontslag een telegram naar het blad NME gestuurd dat Matlock was ontslagen omdat hij te lang en teveel over Paul McCartney en The Beatles praatte. Steve Jones deed hier nog een schepje bovenop met zijn statement “He was a good writer but he didn’t look like a Sex Pistol and he was always washing his feet. His mum didn’t like the songs”. Matlock heeft later zelf als reden gegeven dat hij het ego van Johnny Rotten niet aan kon en daarom de band vrijwillig heeft verlaten. Matlock werd vervangen door Sid Vicious, die vergeleken met Matlock een zeer middelmatige bassist was. 

In maart 1977 begon de band met de opnames van Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols met de klassieker God Save The Queen. Aangezien Vicious niet echt het niveau had om in de studio alles goed in te spelen overtuigde McLaren de rest van de band om voormalig bassist Matlock te vragen voor de opnames. Matlock wou dit alleen doen als hij van te voren betaald zou krijgen. Aangezien hij nooit van te voren betaald heeft gekregen, kwam hij niet opdagen. Naar aanleiding hiervan heeft Jones voor een groot gedeelte de bas ingespeeld op het album. Het album Never Mind The Bollocks wordt nog steeds beschouwd als één van de beste punk albums ooit gemaakt.


Dead Kennedys
De Amerikaanse punkband die veel invloed had op de hardcore scene en de punk scene in de UK. De band werd in 1978 in San Francisco opgericht door Jello Biafra, East Bay Ray (Raymond Pepperell), Klaus Floride (Geoffrey Lyall), 6025 (Carlos Cadone, die zijn stagenaam 6025 uit een kleding inspectie label had gehaald) en Ted (Bruce Slesinger). De Dead Kennedys staan bekend om hun zeer politiek geladen teksten. In 1980 bracht de band hun debuutalbum Fresh Fruit for Rotting Vegetables uit. Op het album staat onder andere California Über Alles, wat een satirische aanval is op voormalig gouverneur van Californië, Jerry Brown. De voormalig gouverneur wordt in het nummer weg gezet als een fascistisch hippie. 

Op de cover van Fresh Fruit for Rotting Vegetables staan een aantal in brand gestoken politie auto’s. De foto is gemaakt tijdens de White Night riots op 21 mei 1979. Tijdens de nacht van 21 mei 1979 ontstonden er rellen in San Francisco als reactie op het vonnis dat Dan White kreeg voor de moord op George Moscone en Harvey Milk. Moscone was destijds burgermeester van San Francisco en Milk was lid van de Board of Supervisors. Dan White werd veroordeeld voor ‘Voluntary Manslaughter’ wat in Amerika de minst zware straf voor moord is. Naar aanleiding van deze uitspraak ging een woedende menigte de straat op om te protesteren tegen het vonnis en de lage straf die White kreeg. Dit protest liep volledig uit de hand.


The Clash
Nog een band uit Londen. De oorspronkelijk bezetting bestond uit Joe Strummer, Mick Jones,  Paul Simonon en Nickey Headon. De band leverde een meesterwerk met het in 1979 uitgebrachte dubbelalbum London Calling. Oud frontman Joe Strummer is een iconische figuur in de UK. In Londen zijn diverse muurschilderingen van de zanger te vinden en op Glastonbury is een gedeelte van het festival naar hem vernoemd (Strummerville). Net als de Dead Kennedys maakte The Clash ook gebruik van zeer politiek georiënteerde songteksten. De band scoorde een aantal bescheiden hits waaronder Should I Stay or Should I GoRock the Casbah en London Calling. Joe Strummer overleed in 2002 aan een hartfalen. In januari 2003 werd The Clash opgenomen in The Rock & Roll Hall of Fame. De band was buiten de UK, onder andere in de USA, ook zeer succesvol. De cover van het London Calling album is een variatie op de cover van het debuutalbum van Elvis Presley. De cover is een foto van Paul Simonon die zijn Fender Precision Bass kapot slaat in The Palladium in New York City. Deze actie werd vastgelegd door fotografe Pennie Smith. Simonon vertelde later in een interview dat hij dit uit frustratie deed omdat de beveiliging van The Palladium het niet toe liet dat de zittende concertbezoekers gingen staan.


Black Flag
Black Flag heeft door de jaren heen ongeveer 27 verschillende bandleden gehad en heeft in 17 verschillende formaties gespeeld. Oprichter Greg Ginn is lange tijd de stabiele factor geweest in de band en schreef praktisch alle songs. De songs van Black Flag bevatten heel erg het simplistische van The Ramones, maar dan rauwer en harder. Het is een typische hardcore punkband met cultstatus en is altijd zeer in de underground gebleven. Het debuutalbum Damaged wordt gezien als één van de meest invloedrijke hardcore punkalbums allertijden. Greg Ginn startte in 1978 het SST label. In de eerste instantie om enkel muziek van Black Flag uit te brengen. Later bracht SST ook klassiekers als Zen Arcade van Hüsker Dü en Double Nickels on the Dime van Minutemen uit. Momenteel speelt Black Flag nog steeds met Keith Morris (ex Circle Jerks frontman), Chuck Dukowski, Bill Stevenson, Stephen Egerton en Dez Cadena. Oprichter Greg Ginn is in 2014 bij de band gestopt.


Buzzcocks
De band die veel invloed heeft gehad op de Manchester muziek scene, de independent record label movement, punk rock en power pop. Opgericht in 1976 door singer-songwriter gitarist Pete Shelley en singer-songwriter Howard Devoto. De verzamelaar Singles Going Steady werd door Ned Raggett, van onder andere Pitchfork, beschreven als een ‘punk masterpiece’. Buzzcocks haalde veel inspiratie uit bands als The Sex Pistols. Oprichters Shelley en Devoto organiseerden in 1976 een Sex Pistols concert om de band een kans te geven in Manchester te spelen. Dit was het eerste concert van The Sex Pistols in Manchester. In september 1976 speelde Buzzcocks op het 100 Club Punk Festival in Londen. Op dit festival stonden ook legendarisch bands als The Clash, Siouxsie and the Banshees, The Damned en The Vibrators. Eind 1976 bracht Buzzcocks hun eerste EP met de titel Spiral Scratch uit. Dit deden ze op hun eigen independent New Hormones label. Hiermee was de band één van de eerste punk bands met een eigen indie label. In 1981 is de band uit elkaar gegaan. Vanaf 1989 zijn er diverse reünies geweest.

This entry was posted in All, Muziek.