NAMM 2019: Fender New Pedals

Op de Winter NAMM 2018 verraste Fender veel mensen met de aankondiging van een serie van 6 pedalen (Level Set Buffer, Bends Compressor, Pugilist Distortion, Santa Ana Overdrive, Mirror Image Delay en de Marine Layer Reverb). Blijkbaar wil Fender vol inzetten op de pedalenmarkt, want een paar maanden later op de Summer NAMM 2018 werden er nog eens 3 nieuwe pedalen (Engager Boost, Pelt Fuzz en Full Moon Distortion) aan de bestaande reeks toegevoegd. Het zal dan ook niemand verbazen dat er op de Winter NAMM 2019 nog meer pedalen uit de grote pedalenhoed van Fender werden getoverd.

De grote vraag is of Fender met nog eens 6 nieuwe pedalen in de serie niet compleet doordraait op pedalengebied. De pedalen zijn niet uniek of onderscheidend ten opzichte van wat andere merken uitbrengen. Er zijn genoeg gespecialiseerde pedalenbouwers die met gemak de kwaliteit van de Fender pedalen halen en zelfs wellicht betere pedalen bouwen. Welke 6 pedalen werden er op de NAMM 2019 aangekondigd?

MTG Tube Distortion
Wat direct opvalt aan eigenlijk alle Fender pedalen is de grote hoeveelheid knoppen die op elk pedaal zitten. Waar veel fabrikanten van pedalen voor eenvoud kiezen, gaat Fender vrij over the top. De MTG Tube Distortion heeft 8 controleknoppen (treble, middle, bass, tight, level, nog een level, boost en gain). Het enigszins unieke aan dit distortionpedaal is dat er daadwerkelijk een tube in zit, waardoor het wel klinkt als een authentieke buizenversterker distortion.

The Pinwheel
Dit is primair een Rotary Speaker effect. De kwaliteit van Rotary effectpedalen verschilt nogal. The Pinwheel is kwalitatief zeer goed. Daarnaast heeft het pedaal een knop om wat overdrive toe te voegen aan het geluid, wat het nog beter maakt.

Bubbler Chorus
Dit is een analoog chorus pedaal en heeft een dynamically responsive modulation rate, waardoor de modulatie reageert op speelstijl en snelheid. Dit is een feature die een regulier chorus pedaal niet heeft.

Lost Highway Phaser
Wederom een modulatiepedaal en een klassiek effect veel gebruikt in de jaren 60 en 70. Net als de chorus heeft deze phaser ook een dynamically responsive modulation rate. Een interessante optie is de switch waarmee er tussen een 4 en 8 stage phaser geschakeld kan worden om het geluid meer te laten resoneren.

Downtown Express
Dit pedaal is zo groot dat het bijna een eigen pedalboard nodig heeft, maar het is dan ook een multi-effect voor basgitaar. Het pedaal heeft alles wat een bassist nodig heeft: Overdrive, Compressor en Equalizer.

Tre-Verb
Een goede naam voor een Tremelo Reverb combinatiepedaal. De Tre-Verb heeft 3 types tremelo en 3 types reverb, allemaal gebaseerd op de tremelo en reverb effecten uit de traditionele Fender versterkers.

Waarschijnlijk zal Fender in de toekomst nog veel meer pedalen uitbrengen, maar tot nu toe produceren ze pedalen waar er al honderden zo niet duizenden versies van zijn. Hopelijk komt Fender in 2020 met een uniek pedaal.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All, NAMM 2019, NAMM Shows.