Hit The Guitars Demo: Fender, Gibson & Ibanez

Hit The Guitars Demo: Fender, Gibson & Ibanez

De drie grote bedrijven op het gebied van gitaren zijn Fender, Gibson en Ibanez. In een eerder blog heb ik al eens de fascinerende geschiedenis besproken van deze giganten. De geschiedenis is interessant en informatie over de type gitaren die ze maken is leuk. Maar het geluid van gitaren omschrijven is een stuk lastiger. Verder dan de term ‘Telecaster twang’ kom ik niet.  Eigenlijk moet je het gewoon horen.  Hieronder een demo van een aantal type gitaren van Fender, Gibson en Ibanez.

Fender Stratocaster / Telecaster / Jazzmaster
In 1955 kwam Fender met de stratocaster. De ‘double cut’ vorm van deze stratocaster is honderden keren gekopieerd. Zelfs door de meest onbekende gitaarmerken van deze wereld. Veel merken, zowel budget als high end, gebruiken de strat als inspiratie voor het ontwerpen van een eigen gitaar. De Fender stratocaster is verkrijgbaar met humbuckers en single coil elementen of een combinatie hiervan. De traditionele strat heeft 3 single coil elementen, een 5 standen schakelaar en 3 draaiknoppen. De gitaar is erg geschikt voor praktisch elk genre muziek en erg populair bij gitaristen als Eric Clapton en David Gilmour. De stratocaster is het tweede gitaarmodel van Fender.

In 1950 kwam het bedrijf al met de telecaster, een ‘single cut’ gitaar met twee elementen. Net als de stratocaster ook verkrijgbaar met humbucker, single coil elementen of een combi hiervan. De telecaster staat vooral bekend om zijn scherpe, helder sound geschikt voor blues en rock. Na de Telecaster en Stratocaster kwam Fender in 1958 met de relatief duurdere Jazzmaster. Qua design lijkt deze gitaar heel erg op de Fender Jaguar, maar is qua techniek en toon totaal anders. De jazzmaster wordt vooral gebruikt voor surf muziek.  

Fender Precision Bass / Jazz Bass
Naast de elektrische gitaren heeft Fender een aantal basgitaren, die praktisch de standaard zijn voor professionele basgitaristen. De Precision Bass werd in 1950 geïntroduceerd en is de best verkopende basgitaar allertijden. In 1960 kwam de Jazz Bass op de markt. Het model van de Jazz Bass is gebaseerd op de Jazzmaster gitaar. De ‘offset’ body en de smallere hals zorgt ervoor dat bassisten makkelijker kunnen ‘slappen’.

Gibson Les Paul / SG / ES
De grootste concurrent van Fender is nog steeds Gibson. Dit bedrijf staat ook 100% voor Amerikaanse kwaliteitsgitaren. Na het succes van de Telecaster van Fender kwam Gibson met een eigen ‘single cut’ model op de markt. De Les Paul. Door de massief houten body kreeg de gitaar een warme volle klank, met als nadeel dat de Les Paul hierdoor ook erg zwaar was. De gitaar is vooral populair onder hardrock gitaristen als Slash en Billy Gibbons. Gibson heeft naast de Les Paul ook een eigen ‘double cut’ model, de SG. De afkorting SG staat voor Solid Guitar. De SG is wat dunner dan de Les Paul en ook zeer geschikt voor hardrock. Angus Young van AC/DC is één van de bekendste SG gitaristen. Het oudste model van Gibson is de ES. In tegenstelling tot de Les Paul en de SG heeft de ES een volledige ‘hollow body’. Het eerste ES model was de ES-150 en werd in 1936 geïntroduceerd. Door de ‘hollow body’ heeft de gitaar een extreem volle klank. De gitaar wordt voornamelijk gebruikt voor Jazz muziek.        

Ibanez JEM77P / AM93 Artcore / RG Prestige / AR2619
Het van origine Japanse Ibanez heeft ondertussen al een redelijke voet aan de grond in Amerika en Europa. Ibanez gitaren zijn door hun design met dunne hals zeer geliefd bij metal gitaristen. Vanaf 1987 produceert het bedrijf de JEM serie. Deze serie is in samenwerking met gitarist Steve Vai ontworpen en is de duurdere klasse ‘solid body’ gitaren van Ibanez. Rond 2002 ging het bedrijf met hun Artcore Series voor het eerst de concurrentie aan met de gevestigde orde ‘Hollow Body’ gitaren. De Artcore gitaren zijn qua prijs slechts een fractie van de prijs van een Gibson ES en daardoor zeer aantrekkelijk en betaalbaar. De RG series is de primaire serie van Ibanez. Het design is heel erg gebaseerd op de stratocaster en is één van de best verkopende gitaren ooit gemaakt.  De Artist Series (AR) werd in 1974 geïntroduceerd en is de eerste lijn elektrische gitaren van Ibanez.

Luister hieronder naar demo’s van de bovengenoemde gitaren.

 • Fender Stratocaster -
 • Fender Telecaster -
 • Fender Jazzmaster -
 • Fender Precision Bass -
 • Fender Jazz Bass -
 • Gibson Les Paul -
 • Gibson SG -
 • Gibson ES 335 -
 • Ibanez RG Prestige -
 • Ibanez AM93 Artcore -
 • Ibanez JEM77P -
 • Ibanez AR2619 -
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Close Menu