Push The Pedals Demo: overdrive en modulatie

In eerdere blogs heb ik het al eens over effect pedalen gehad. Een blog over de effecten overdrive, distortion, fuzz en een blog over modulatie effecten Om een nog betere impressie te geven van wat deze effecten nu precies doen, hierbij een sequal blog met audiodemo’s.

Overdrive / Distortion / Fuzz
De meest populaire categorie gitaar effecten. Als een gitarist slechts één effectpedaal heeft, dan is het waarschijnlijk een overdrive, distorion of fuzz. Deze pedalen zorgen voor een oversturing van het gitaarsignaal. Overdrive is de lichtste vorm, fuzz de zwaarste vorm. Binnen de drie groepen zit er een behoorlijk verschil in de kwaliteit van het geluid dat een pedaal produceert. Een Electro Harmonix Soul Food overdrive heeft bijvoorbeeld veel meer hoog en mid in het geluid dan een Fulltone OCD overdrive. Het is een kwestie van smaak welk pedaal je persoonlijk het beste vindt.    

Chorus
Een chorus pedaal doet niks anders dan het originele gitaarsignaal in meerdere lagen synchroon kopiëren en elke laag afzonderlijk iets omhoog of omlaag pitchen. Hierdoor krijg je een voller en zeer kenmerkend gitaargeluid.

Tremelo / Phaser / Flanger 
Een tremelo, phaser of flanger pedaal doet in veel opzichten hetzelfde als een chorus. Het verschil is dat deze pedalen een ‘rondslingerend’ effect toevoegen. De basis van deze effecten ligt bij de Lesliespeaker, ook wel Rotaryspeaker. De Lesliespeaker is oorspronkelijk ontworpen voor Hammond orgels. In de speakerkast zit een draaiende trommel die voor het ronddraaiende geluid zorgt. Flangers zijn zeer populair in de psychedelisch rock. Het zuigende effect van een Flanger is zo dominant dat je er ook niet heel lang non-stop naar kan luisteren zonder duizelig te worden.  

Wah-Wah
Ook een typisch herkenbaar effect. Veel gebruikt door slaggitaristen en is zeer geschikt voor funk muziek. Het pedaal is ontworpen om een menselijk stem te imiteren en is gebaseerd op het ‘huilende’ geluid wat koperblazers met een demper in de hoorn kunnen produceren.

Delays
Veel te horen in popmuziek en lichte rockmuziek. Een delay pedaal vertraagt het oorspronkelijke gitaar signaal als een echo. Bands als U2 maken veel gebruik van dit effect. De onderstaande demo van de Wampler Faux Tape Echo klinkt als een U2-achtige gitaarlijn.

Hieronder een aantal fragmenten van bovengenoemde effectpedalen om een impressie te krijgen

 • Ibanez Tubescreamer TS9 - Overdrive Pedal
 • Klon Centaur - Overdrive Pedal
 • Boss DS-1 - Distortion Pedal
 • RAT 2 - Distortion Pedal
 • Dunlop Fuzz Face - Fuzz Pedal
 • Z.Vex Fuzz Factory - Fuzz Pedal
 • Yamaha FL-01 - Flanger Pedal
 • MXR Phase 90 - Phaser Pedal
 • Roland Phase II - Phaser Pedal
 • Dunlop Cry Baby - Wah Wah Pedal
 • Ibanez CS-505 - Chorus Pedal
 • TC Electronic Stereo Chorus - Chorus Pedal
 • Fulltone Deja Vibe - Univibe Pedal
 • Boss VB-2 - Tremelo Pedal
 • Fulltone Supa Trem - Tremelo Pedal
 • MXR Analog Delay - Delay Pedal
 • Wampler Faux Tape Echo - Delay Pedal
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Close Menu