Game of Thrones Guitars

De Custom Shop van Fender is de plek waar mooie, bizarre, opmerkelijke en vooral extreem dure gitaren worden gemaakt. Dit jaar komt de Fender Custom Shop met drie verschillende Game of Thrones gitaren.

Dan Weiss creator en showrunner van Game of Thrones speelt al ruime tijd zelf gitaar. Op een gegeven moment bedacht hij dat het wel heel erg vet zou zijn om gitaren in de stijl van Game of Thrones te laten maken en nam contact op met Fender CEO Andy Mooney. Het gesprek met Andy Mooney begon met een bespreking over of het een gitaar voor massaproductie moest worden of een high-end Custom Shop one of a kind gitaar. Er werd besloten om voor elk van de drie grootste huizen van Game of Thrones (Stark, Lannister en Targaryen) één Custom Shop gitaar te maken. Rob Thorn, Principal Master Builder bij Fender werd aangesteld om dit project te gaan leiden. Thorn begon, vooral met de Targaryen stratocaster, aan zijn meest complexe gitaarbouw klus ooit.

Het goedkoopste model in deze serie is de House Stark Telecaster. Voor slechts $ 25.0000,- kun je deze unieke gitaar kopen. De kleur is ‘Raven Black’ wat doet denken aan The Three Eyed Raven, oftewel Bran Stark het meest nutteloze en saaiste character uit de serie. Of was Rickon Stark misschien nog nuttelozer? Bran is in iedergeval de irritantste, of was Joffrey dat? Ok, de Telecaster komt met Josefina Hand-Wound ’50-’51 pickups, maple C neck en nickel chrome knoppen.

De House Lannister Jaguar is misschien wel mijn favoriet, puur omdat Tyrion “I Drink and I Know Things” Lannister fantastisch is. De gitaar is wel vrij kitscherig, maar dat is te verwachten van een gitaar in de kleur Burnt Crimson and Lannister Gold. De 24 karaats gouden hardware staat wel bijzonder goed op deze gitaar en de knoppen zijn met de hand gegraveerd. De gouden plaat op de body en de slagplaat zijn beide met een laser gegraveerd. Op de Lannister Jaguar zitten Josefina Hand-Wound Fat ’50s Single-Coil Strat pickups. A Lannister Always Pays His Debts, maar met de aanschaf van deze gitaar heb je ineens een debt van $ 30.000,-. Alleen een Lannister kan deze gitaar kopen.

De laatste gitaar in deze collectie is de Targaryen Stratocaster. De finish van de body bestaat uit volledig gegraveerde drakenschubben in de kleur Dragonglass Black. Het graveren van de schubben kostte ongeveer 19 uur. Ter vergelijking het maken van een reguliere stratocaster body kost 20 minuten. De gitaar heeft een leren slagplaat, zwart koperen knoppen en Josefina Hand-Wound Texas Special pickups. Met een prijs van $ 35.000,- de duurste in deze reeks.

Alle gitaren hebben het logo van het betreffende huis als inlay op de eerste fret en op de neckplate. De gitaren komen in een koffer voorzien van wolven bond aan de binnenkant. Nu weten we ook direct wat er gebeurd is met Grey Wind van Robb Stark, Lady van Sansa Stark, Summer van Bran Stark en Shaggydog van Rickon Stark.

Om een impressie te krijgen hoe deze gitaren klinken werden er drie gitaarvirtuozen naar de studio gehaald. Nuno Bettencourt van Extreme, Tom Morello van Rage Against The Machine en Scott Ian van Anthrax hadden de eer om, onder begeleiding van componist Ramin Djawadi, de Game of Thrones leader op deze gitaren te mogen spelen.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All.