Gibson Factory Nashville

Waarom Gibson gitaren zo onwijs duur zijn? Ik vroeg het me altijd af. De goedkoopste in de catalogus is een Les Paul Junior en kost rond de 700 euro, wat nog te overzien is. Daarna komt de Les Paul Tribute en de SG Tribute, beide rond de 1000 euro. Het aantal gitaren en variaties in de Tribute collectie is niet heel uitgebreid. Een gitaar uit de meer standaard collectie Les Paul en SG gitaren kost gemiddeld tussen de 1500 en 2300 euro. Dat zijn al prijzen in de categorie compleet maandsalaris.

Daarnaast is er nog de ES (Electric Spanish) serie hollow body gitaren van 2500 tot 5000 euro en de extreme excessen zoals de Gibson Citation van rond de 25.000 euro. Er zijn dus ook gitaren verkrijgbaar in de categorie jaarsalaris.

Gibson is dan ook een premium merk, waar beginnende gitaristen alleen maar van kunnen dromen. Het bedrijf profileert zich als premium merk en hanteert een streng dealerbeleid, al is dit beleid na het bijna faillissement in 2018 ongetwijfeld iets minder streng geworden.

De fabriek van Gibson staat in Nashville, Tennessee, de muziekstad als het gaat om country en western muziek. Tot 2018 werden de ES gitaren in een fabriek in Memphis gemaakt, maar na de financiële crisis werd de complete productielijn en custom shop van Gibson ondergebracht in de Nashville fabriek.

Ondanks dat de gitaren in een fabriek worden gemaakt, komt er nog ontzettend veel specialistisch handmatig werk bij de productie van deze gitaren kijken. Een groot gedeelte van het zaag, schuur en boor werk gaat volledig automatisch. Maar na het globale zagen, schuren en boren begint het echte werk pas. Door de tijd heen zijn de machines door technologische ontwikkelingen zeer precies en vaak volledig computergestuurd geworden.

Het uitzagen van bijvoorbeeld de humbucker gaten gebeurd aan een lopende band en volledig geautomatiseerd, wat de continuïteit van de kwaliteit ten goede komt. Toch blijft het installeren en solderen van de elektra handwerk bij Gibson. De technologie is nog niet zover dat bij het automatisch inzetten van de elektra dezelfde kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Gibson staat voor kwaliteit en dat zie je in de fijne afwerking van alle gitaren. Vakkundig worden alle neck en body’s op maat gemaakt zodat ze precies in elkaar passen. Het fretboard wordt voor 80% handmatig gemaakt, zelfs de toetsmarkeringen worden er handmatig ingeplakt. Alle gitaren worden met de hand geschilderd en gesprayd. Het sprayen van een bijvoorbeeld traditionele Sunburst finish vereist enorme precisie en gevoel. Zoals ze zelf ook bij Gibson aangeven, er is geen machine op de wereld die deze gitaren zo mooi in de verf krijgt als de vakmensen die dit handmatig doen.

Toch produceren de vakmensen bij Gibson in de Nashville fabriek nog 320 tot 350 gitaren per dag. Ondanks de relatief hoge prijs worden er wereldwijd dus nog heel veel Gibson gitaren verkocht.

This entry was posted in All, Gitaargear, Gitaargear All.