ICA: Green Day – Dookie

ICA: Green Day – Dookie

Bij Impressive Classic Albums pak ik elke keer een album uit mijn eigen platencollectie om hier beknopt wat achtergrond informatie over te geven. De meeste albums zijn, door uiteenlopende redenen, een mijlpijl binnen de muziek. Van elk afzonderlijk album zou je een enorm uitgebreid stuk kunnen schrijven, maar deze albums moet je vooral minimaal één keer helemaal van het begin tot het eind luisteren.


Impressive Classic Album Details

Band | Green Day
Album | Dookie
Label | Reprise
Release Year| 1994
Producer | Rob Cavallo
Single Releases | Longview, Welcome to Paradise, Basket Case, When I Come Around, She


Green Day
Er zijn een aantal punk rock bands die al dusdanig lang meegaan dat ze inmiddels een cultstatus hebben verdiend. Green Day werd in 1986 opgericht en heeft door de jaren heen een redelijk stabiele vaste bezetting gehad met Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt en Tré Cool. Tijdens tours en concerten wordt vriend van de band Jason White als extra gitarist aan band toegevoegd. White was al te zien in de videoclip van ‘When I Come Around’ uit 1995 en is dus al lange tijd een onofficieel bandlid van Green Day.

Tijdens een live optreden op het IHeartRadio Music Festival in 2012 in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas draaide Billie Joe Armstrong volledig door en stopte hij abrupt het nummer ‘Basket Case’. Hij begon te schreeuwen en te schelden op de organisatie dat Green Day nog maar 1 minuut mocht spelen. Daarna sloeg hij zijn gitaar kapot en liep het podium af. Een paar dagen later werd bekend gemaakt dat Armstrong na het incident hulp is gaan zoeken voor een waarschijnlijk drank en/of drugs verslaving.


Dookie
De fanatieke jaren 70 punkers zullen ongetwijfeld nog steeds nachtmerries hebben dat het baanbrekende album Dookie ooit in het genre punk is geschoven. In de jaren 70 ging punk om anarchie, afzetten tegen de politiek en maatschappij, woede, ontevredenheid laten horen en vooral schreeuwen. Dookie daarentegen gaat over lusteloosheid, niks om iets willen geven en totale verveling. Op zich dezelfde “geef 0 fucks” energie, maar met een totaal andere invulling. In de jaren 90 bleek dit een prima formule om mainstream jongeren te bereiken en hits te scoren. Een paar power akkoorden, pakkende melodie en humor waren de ingrediënten om complete concertzalen te laten springen. Van het album is ‘Basket Case’ internationaal de grootste hit met een platina plaat in Engeland en Italië en een gouden plaat in Denemarken. Green Day creëerde met Dookie ruimte in hitlijsten en op de mainstream podia voor andere punk bands als Blink182, Rancid en The Offspring.


Tracklist

 1. Burnout
 2. Having a Blast
 3. Chump
 4. Longview
 5. Welcome to Paradise
 6. Pulling Teeth
 7. Basket Case
 8. She
 9. Sassafras Roots
 10. When I Come Around
 11. Coming Clean
 12. Emenius Sleepus
 13. In the End
 14. F.O.D.
Close Menu