ICA: Aretha Franklin – Lady Soul


Bij Impressive Classic Albums pak ik elke keer een album uit mijn eigen platencollectie om hier beknopt wat achtergrond informatie over te geven. De meeste albums zijn, door uiteenlopende redenen, een mijlpijl binnen de muziek. Van elk afzonderlijk album zou je een enorm uitgebreid stuk kunnen schrijven, maar deze albums moet je vooral minimaal één keer helemaal van het begin tot het eind luisteren.


Impressive Classic Album Details

Artist | Aretha Franklin
Album | Lady Soul
Label | Atlantic Records
Release Year| 1968
Producer | Jerry Wexler
Single Releases | (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Chain of Fools, (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone


Aretha Franklin
Geboren in Memphis verhuisde Aretha Franklin op 5 jarige leeftijd naar Detroit, waar haar vader C.L. Franklin een vaste aanstelling als dominee kreeg in de New Bethel Baptist Church. Aretha groeide in en rondom de kerk op. Kort na het overlijden van haar moeder, ontwikkelde de destijds 10 jarige Franklin haar talent als gospel zangeres door een aantal jaren diverse optredens te doen in meerdere kerken. Ze kreeg uiteindelijk een platencontract bij Columbia Records, maar moest daar vooral nietszeggende popliedjes zingen en besloot over te stappen naar Atlantic Records. De beste keuze ooit, want bij Atlantic kreeg Aretha carte blanche om helemaal de R&B en soul kant op te gaan. Producer Jerry Wexler koppelde haar aan de iconisch Memphis Muscle Shoals Sound Rhythm Section, een groep studiomuzikanten met een indrukwekkende staat van dienst in het R&B en soul genre.


Lady Soul
Dit album was het derde en tevens het beste album dat Aretha Franklin samen met Memphis Muscle Shoals Sound Rhythm Section maakte. Het album is een mooie combinatie van R&B nummers als ‘Chain of Fools’ en ‘(Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone’ en meer gospel soul nummers als ‘People Get Ready’, een cover van Curtis Mayfield. Het nummer ‘Good to Me as I Am to You’ bevat naast veel R&B en soul ook de nodige blues invloeden met Eric Clapton op gitaar. De single ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ is nog steeds één van de bekendste nummers van Aretha Franklin. De ronduit prachtige single werd geschreven door Carole King en Gerry Goffin en is kenmerkend voor de passie en oprechtheid die Aretha in Memphis opdeed.


Tracklist

  1. Chain of Fools
  2. Money Won’t Change You
  3. People Get Ready
  4. Niki Hoeky
  5. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
  6. (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone
  7. Good to Me as I Am to You
  8. Come Back Baby
  9. Groovin
  10. Ain’t No Way
This entry was posted in ICA, Muziek.