ICA: Blur – Parklife

ICA: Blur – Parklife

Bij Impressive Classic Albums pak ik elke keer een album uit mijn eigen platencollectie om hier beknopt wat achtergrond informatie over te geven. De meeste albums zijn, door uiteenlopende redenen, een mijlpijl binnen de muziek. Van elk afzonderlijk album zou je een enorm uitgebreid stuk kunnen schrijven, maar deze albums moet je vooral minimaal één keer helemaal van het begin tot het eind luisteren.


Impressive Classic Album Details

Artist | Blur
Album | Parklife
Label | Food Records
Release Year| 1994
Producers | Stephen Street, Stephen Hague, John Smith
Single Releases | Girls & Boys, To the End, Parklife, End of a Century


Blur
Eén van de hoofdrolspeler in de Britpop hype van de jaren 90. De Londense band werd in 1988 opgericht door Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James en Dave Rowntree en had een trage start. Het debuutalbum Leisure uit 1991 kreeg gemengde maar overwegend slechte recensies en het album was commercieel ook niet heel succesvol. Zelfs Albarn heeft een hekel aan dit album en gaf in een interview aan dat Leisure “awful” is en “one of the two bad records he made in his career”. The Geat Escape is het andere album waar Albarn niet over te spreken was, maar dit album kreeg veel positieve recensie en is nog redelijk goed verkocht. The Great Escape haalde het overigens niet bij het album ervoor Parklife.


Parklife
Modern Life is Rubbish, het album voor Parklife, was ook niet heel populair onder de fans. Het album zorgde er zelfs voor dat Blur als band en als bedrijf zwaar in de rode cijfers terecht kwam. Los van de druk om een beter album te maken, kwam daar ook nog eens een financiële druk bij. De band was meer dan ooit gemotiveerd om hits te scoren en dat lukte. Het album bevat met ‘Girls & Boys’, ‘End of a Century’, ‘Parklife’ en ‘To the End’ vier UK hits en dat had de band hard nodig. Parklife werd in hetzelfde jaar als Definitely Maybe van Oasis uitgebracht. Na de release van Oasis begon de Britpop strijd om de hits en fans. Het werd Blur vs Oasis, Londen vs Manchester en uiteindelijk zelfs South Engeland vs North England. Het is een bewijs dat de geschiedenis zich vaak herhaalt, want ooit was er ook The Rolling Stones vs The Beatles. In het geval van Parklife vs Definitely Maybe liegen de cijfers niet. Parklife is wereldwijd ongeveer 5 miljoen keer verkocht en Definitely Maybe wereldwijd 8 miljoen exemplaren. Ondanks dat mijn voorkeur ook bij Oasis ligt is Parklife van Blur een niet te onderschatten belangrijk album geweest voor het ontstaan van de 90’s Britpop hype en gewoon een hele goede plaat.


Tracklist

 1. Girls & Boys
 2. Tracy Jacks
 3. End of a Century
 4. Parklife (featuring Phil Daniels)
 5. Bank Holiday
 6. Badhead
 7. The Debt Collector
 8. Far Out
 9. To the End
 10. London Loves
 11. Trouble in the Message Centre
 12. Clover Over Dover
 13. Magic America
 14. Jubilee
 15. This Is a Low
 16. Lot 105
Close Menu