ICA: Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy


Bij Impressive Classic Albums pak ik elke keer een album uit mijn eigen platencollectie om hier beknopt wat achtergrond informatie over te geven. De meeste albums zijn, door uiteenlopende redenen, een mijlpijl binnen de muziek. Van elk afzonderlijk album zou je een enorm uitgebreid stuk kunnen schrijven, maar deze albums moet je vooral minimaal één keer helemaal van het begin tot het eind luisteren.


Impressive Classic Album Details

Artist | Kanye West
Album | My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Label | Def Jam Roc-A-Fella
Release Year| 2010
Producers | Bink, DJ Frank E, Kanye West, Mike Dean, No ID, RZA
Single Releases | Power, Runaway, Monster, All of the Lights


Kanye West
Met deze man kan het alle kanten op gaan, er is geen pijl op te trekken. Zowel privé als muzikaal is Kanye West een ongeleid projectiel en dat kan soms ronduit geniaal, maar ook vaak zat dramatisch slecht uitpakken. West groeide op in de middenklasse en verhuisde op 3 jarige leeftijd, na de scheiding van zijn ouders, met zijn moeder naar Chicago. Hij begon lokaal als producer voor diverse rappers. De echte doorbraak kwam pas in 2000 toen hij producer werd voor Roc-A-Fella Records, het platenlabel van Jay-Z. De labiele persoonlijkheid van Kanye West zorgde regelmatig voor controverse. In 2009 won Taylor Swift de VMA award voor Best Female Video. Tijdens haar speech kwam Kanye West het podium op en pakte de microfoon van Taylor Swift om aan te geven dat Beyonce deze award zou moeten winnen. Na deze vreemde actie raakte de rapper in opspraak en kreeg veel negatieve media aandacht. Hij vertrok voor langere tijd naar Hawaii om tot rust te komen. Hier begon hij aan zijn album My Beautiful Dark Twisted Fantasy.


My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Iedereen heeft wel een mening over Kanye, zowel positief als negatief. Toch kan niemand ontkennen dat My Beautiful Dark Twisted Fantasy misschien wel het beste hip hop album ooit is. De videoclip bij de single ‘Monster’ is vrij verontrustend, gewelddadig en voor sommige mensen zelfs shockerend. De iets wat vreemde ‘Runaway’ film van 34 minuten die bij dit album hoort is een stuk smaakvoller gemaakt en is qua camerawerk en visueel werk een prima productie. ‘Runaway’ is een single die over een jaar of 10 nog steeds boeiend is. Het nummer begint met een eenvoudige melancholisch piano, maar bouwt in de 9:00 dat de album versie duurt op naar een hoogtepunt vol snijdende synthesizers. Zelfs als je iets minder met hip hop hebt is My Beautiful Dark Twisted Fantasy absoluut een album om een keer helemaal te luisteren.


Tracklist

 1. Dark Fantasy
 2. Gorgeous (featuring Kid Cudi and Raekwon)
 3. Power
 4. All of the Lights (interlude)
 5. All of the Lights
 6. Monster (featuring Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj and Bon Iver)
 7. So Appalled (featuring Swizz Beatz, Jay-Z, Pusha T, Cyhi th Prynce and RZA)
 8. Devil in a New Dress (featuring Rick Ross)
 9. Runaway (featuring Pusha T)
 10. Hell of a Life
 11. Blame Game (featuring John Legend)
 12. Lost in the World (featuring Bon Iver)
 13. Who Will Survive in America
This entry was posted in ICA, Muziek.