ICA: Germs – (GI)

ICA: Germs – (GI)

Bij Impressive Classic Albums pak ik elke keer een album uit mijn eigen platencollectie om hier beknopt wat achtergrond informatie over te geven. De meeste albums zijn, door uiteenlopende redenen, een mijlpijl binnen de muziek. Van elk afzonderlijk album zou je een enorm uitgebreid stuk kunnen schrijven, maar deze albums moet je vooral minimaal één keer helemaal van het begin tot het eind luisteren.


Impressive Classic Album Details

Artist | Germs
Album | (GI)
Label | Slash
Release Year| 1979
Producer | Joan Jett
Single Releases | Lexicon Devil, What We Do Is Secret


Germs
Misschien wel de meest invloedrijke hardcore punk band eind jaren 70, bestaande uit Darby Crash (vocals), Pat Smear (guitar), Lorna Doom (bass) en Don Bolles (drums). Germs is maar een korte periode actief geweest van 1976 tot 1980. De grote kracht en tevens het grootste probleem van de band was Darby Crash. Dit ongeleide projectiel met een verknipte persoonlijkheid in combinatie met een heroïne verslaving zorgde tijdens de live optredens van de band vaak voor een chaotische en gewelddadige afloop. Het eerste live optreden van de band was in het Orpheum Theatre in Los Angeles. De band had nog geen eigen nummers om te spelen en Crash, die zo min mogelijk door een microfoon wou zingen, stopte zijn microfoon in een pot pindakaas. Na 15 minuten aanmodderen op het podium, zonder ook maar iets fatsoenlijks te spelen, werd de band vriendelijk verzocht het pand te verlaten. De band werd na deze avond ook een tijd niet meer serieus genomen.


(GI)
Na het uitbrengen van het debuut en enige studio album (GI) in 1979 kwam daar verandering in. De titel staat voor Germs Incognito. GI was tevens een alternatieve bandnaam die Germs gebruikte na het optreden in het Orpheum Theatre om toch nog wat boekingen binnen te krijgen. Het album wordt beschouwd als de eerste hardcore punk plaat ooit gemaakt en heeft hiermee een cultstatus gekregen. Darby Crash wou graag Mark Lindsay van Paul Revere & The Raiders als producer, maar hij was simpelweg te duur voor het relatief kleine Slash Records label. Vriendin van de bandleden Joan Jett werd gevraagd om het album te produceren. Uiteindelijk heeft het album maar $ 6000,- aan productiekosten gehad. In 1980 pleegde Darby Crash zelfmoord en stopte de band. Gitarist Pat Smear toerde later met Nirvana en speelt nu al enige tijd bij de Foo Fighters. (GI) van Germs is een album die elke punk liefhebber in zijn platencollectie moet hebben.


Tracklist

 1. What We Do Is Secret
 2. Communist Eyes
 3. Land of Treason
 4. Richie Dagger’s Crime
 5. Strange Notes
 6. American Leather
 7. Lexicon Devil
 8. Manimal
 9. Our Way
 10. We Must Bleed
 11. Media Blitz
 12. The Other Newest One
 13. Let’s Pretend
 14. Dragon Lady
 15. The Slave
 16. Shut Down
Close Menu